Ramspänd duk, vad finns?

Om man skall bygga en hemmabioanläggning med ett dedikerat hembiorum så är ramspända filmdukar helt givna, det är helt enkelt proffsens val! Anledningen till detta är att duktyget ALLTID är optimalt, du har inga vågor vad som än händer och detta är den enda duktypen som kan garantera detta (okej då, Tab Tensiondukar är nästan lika bra…). Uppbyggnaden av en duk som denna är att du har en ram i stål eller aluminium, Kingpin Screens ramspända projektordukar har en aluminiumram. Ramen på våra dukar är normalt klädda i svart sammet, man skulle kunna måla ramen svart men då har man risk att få reflektioner i ramen och det är inte önskvärt. När man klätt med svart sammet så “äts” ljust upp av textilen och reflektioner utebli. Och det som händer då är att den svarta ramen blir “mörk” svart och det får bilden i bildytan att synas extra bra. Man lurar helt enkelt ögat så kontrasten i bilden upplevs högre än vad den verkligen är! Det är av denna anledningen som TV apparater traditionellt har sett ut dom dom gjort!

Olika varianter på ramspända dukar

Inuti ramen spänns ett duktyg upp som reflekterar projiceringen från projektorn. Dessa duktyg finns i lite olika varianter med olika egenskaper. Den vanligaste typen är en vit neutral yta och detta har vi i vår modell som heter Velvet Frame Screen. Duktyget klarar en 4K upplösning och levererar ett mycket bra resultat. Denna duk fungerar i konferensrum, vardags rum och i dedikerade hemmabiorum.

Ramspänd filmduk i snyggt biorum från Kingpin Screens

En annan modell som vi för är en specialduk för kortskjutande projektorer, här kan ni läsa ett reportage om fördelar och nackdelar med denna typ av projektorer. Men kortfattat är dom enkla att installera då det räcker med att ställa dom på en tv-bänk, koppla in el och bildsladdarna samt hänga upp en duk. Många av de kortskjutande projektorerna har högtalare i sig vilket gör att du inte behöver ansluta extern ljudanläggning, smidigt… Vår modell av denna duken heter Short Throw Frame Screen och är identiskt med Velvet Frame Screen när det gäller ramen, denna duken fungerar också bra till kortskjutande projektorer men den andra har ytterligare en dimension när det gäller finesser… Den stora skillnaden här är att duktyget på Short Throw-duken är anpassad för att klara ljusa miljöer och ströljus i stort sett rakt på duktyget! Uppbyggnaden av duktyget kan liknas vid snedstående lameller som släpper in ljus från snäv vinkel och stänger ute ljus från övriga vinklar! Så om du har ett rum som är svårt att mörklägga eller att du vill ha spotlights nära duken utan att de stör, då har du kommit rätt!

Vår sista variant av ramspänd duk är Design Frame Screen som är en ramlös ramspänd duk, hur konstigt det än låter… Ramen sitter naturligtvis på insidan och duktyget spänns över ramen till baksidan och du får därför en cool edgeless duk att hänga upp. Mycket snyggt i offentliga miljöer, museum eller där man vill överraska med bild på en “osynlig” yta. Alla upphängningsbeslag är dolda för att skapa en känsla av svävande duk i rummet, funkar bra för både offentlig miljö och hembio!