Hemmabio -Vad krävs för ett schysst system?

Om du läser igenom denna guide så kommer du få en grundläggande känsla för vad som behövs för att få helheten med bra bild och ljud. Ljud- och bildtekniken har förbättrats avsevärt de senaste åren, vilket innebär att det är möjligt att skapa en hemmabioanläggning som kan konkurrera med riktiga biosalonger. Och visst är det skönt att kunna kolla på filmen när man själv vill och äta sitt egna medhavda godis 😉… Många filmer och serier har ju inte heller premiärer på bio längre utan går direkt till streamingtjänster eller liknande! Därför har det aldrig varit så bra tidpunkt att sätta ihop sin egna hemmabioanläggning som nu!

Nedan beskriver vi alla nyckelkomponenter som du behöver. Tänk dock på att du inte behöver fläska på och köpa allt från start, du kan sakta bygga upp din anläggning så att inte lönen är inbokad i flera år framåt. Grundnivån på produkter är god idag, men premiumprodukterna kan göra enorm skillnad för bild- och ljudkvaliteten.

Nedan hittar du en guide till vilken typ av teknik du behöver för att slutföra din hemmabioinstallation. Men vi har också samlat det bästa och föreslagit produkterna du bör överväga i vår guide för bästa hemmabiosystem.

Välj projektor

Om du vill ha stor bild så är projektorn den viktigaste komponenten i hemmabion! En projektor är det absolut mest prisvärda sättet att få 60-tums+ bild. Normalt är att bild hemma börjar på minst 90” men du kan och få en bild så stor som över 150 tum i diameter (det gäller dock att få plats med allt i rummet)!

Bortsett från några mycket dyra Ultra HD 4K-alternativ dominerar Full HD-modeller och en bra projektor börjar på cirka 5000 kr men runt 20-25000 kr får man en bra premiumprodukt.

Filmfans som planerar ett dedikerat hemmabiorum och bara kommer att titta i ett mörklagt rum behöver inte oroa sig så mycket för projektorns ljusstyrka (1500-2000 ANSI räcker väl). Men är du ett sportfan som har anläggningen i ett ”vanligt” rum, då kommer det vara matcher vid lunchtid och man behöver då en projektor som har 2500-3000 ANSI Lumens ljusstyrka.

Se till att du köper en hemmabiomodell, snarare än en som är avsedd för företagspresentationer. Svaret finns på baksidan där alla anslutningar sitter: om det finns VGA-, ljud och kompositvideo in- och utgångar, undvik det – allt du egentligen letar efter är ett par HDMI-ingångar.

Observera att projektorer med en 3D-klar spec nästan alltid kräver ett extra köp av sändare och 3D-glasögon. Vad vi ser är att de som köpt 3D-projektorer använder detta 2-3 gånger och se blir det liggandes oanvänt!

När du hänger upp projektorn kanske du inte kommer att kunna placera den helt perfekt! Se därför efter att det finns en hygglig optisk zoom (minst 1,5 x) och linsförskjutning. Har du detta så kommer du kunna placera projektorn mycket enklare både längdmässigt och från sidan!

Välj projektorduk

En bra projektorduk kommer att förbättra kvaliteten på bilden mycket eftersom dessa är gjorda av specialmaterial som reflekterar och förbättrar bildens ljusstyrka, färg och detaljer.

Det stora valet är om duken skall vara fast (ramspänd projektorduk) eller om du skall ha en rullbar duk (manuell eller motoriserad projektorduk). Har man chans till ett dedikerat hemmabiorum så är vårt förslag att alltid köpa en ramspänd projektorduk efter som denna alltid är 100 % plan och dessutom i många fall billigare än en motoriserad duk. Men i många fall har man ett vardagsrum som skall fungera för många andra funktioner och då kanske man inte vill ha 2-4 m2 filmduk som alltid är framme! Tittar man på manuella eller motoriserade projektordukar så är oftast de manuella dukarna lite enklare och är byggda av billigare material. En motordriven projektorduk brukar ha bättre duktyg som håller sig planare under längre tid! Dock kommer man aldrig undan att ett duktyg som rullas upp kommer med tiden få lite insvängda ytterkanter (dock ligger detta oftast i det svarta området utanför bild)!

Vill ni läsa mer om dukar kan ni gå till vår köpguide här! Eller till vår genomgång om alla duktyper i vår dukskola här! Om du vill veta mer om motordrivna projektordukar så klickar du här! Vill du veta mer om ramspända projektordukar så klickar du här! Vill du veta mer om manuella projektordukar så klickar du här!

Välj ljudkomponenter

En AV-receiver är ett viktigt köp när du väljer ljud och använder separata högtalare. Oavsett vilken bildkälla du använder så handlar hemmabio till 50 % om ljud. Och vill du återskapa surroundupplevelsen som man får på bio så är 5.1, 7.1 eller 9.1-system ett måste.

Även om de flesta hemmabioägare inte kan motstå att ansluta en spelkonsol och/eller en digital-TV set-top-box till sin projektor, så är en Blu-Ray-spelare en grundbult i proffsens hemmabio. Ljud och bildupplevelsen är MYCKET bättre via Blu-Ray än om man streamar.

Ett enkelt allt-i-ett-alternativ är ett Blu-ray-hembiosystem från t.ex. Sony, Samsung, Panasonic eller LG. De som vill köpa enskilda högtalare från hemmabiomärken kommer att behöva en AV-receiver, som har HDMI-omkoppling. Vissa inkluderar till och med Bluetooth-musikströmning för telefoner och appar för att optimera ljudkvaliteten.

Välj och placera högtalare

En soundbar eller stereohögtalare gör inte en hel hemmabioupplevelse! Oavsett vilka ”virtuella surround”-påståenden som tillverkare utlovar så är antalet utspridda högtalare (och subbas) det som gör ljudupplevelsen riktigt omslutande.

Placera centerhögtalaren under, men så nära projektorduken som möjligt. Det är härifrån dialogen kommer och den måste sitta ”rätt”. Placera sedan vänster och höger fronthögtalare på vardera sidan av projektorn, kanske ända ut i hörnet av rummet beroende på storleken.

De bakre högtalarna monteras mittemot de främre högtalarna och med detta har du en 5.1-uppsättning. Om du går vidare till en 7.1-uppsättning då lägger du till sidohögtalare, och vid ett 9.1-kanalssystem lägger till ytterligare främre höjdhögtalare.

Subwoofern kan du placera var som helst i rummet, så långt bort som kablaget tillåter.

Sen gör du justeringen för din tittarposition – ”sweetspot” – vilket ofta görs via testtoner genom en konfigureringsapp eller en mikrofon. Syftet är att balansera volymnivåerna för maximal realism.

Koppla ihop allt

Det är ingen tvekan om att den viktigaste kabeln för hemmabioanläggningen är HDMI, som levererar en helt digital signal mellan all AV-utrustning. I en typisk hemmabioanläggning tar HDMI-kabel ljud och bild från en Blu-ray-spelare eller en spelkonsol till en AV-förstärkare, som fungerar som en sambandscentral och därefter skickar ut allt till en projektor igen via HDMI.

Hoppas att ni fått en första grundförståelse för vad en hemmabioanläggning är och hur den hänger ihop nu! Om ni har frågor är ni välkomna till oss att diskutera och tanka av oss vad vi kan, ni når oss via chatten eller på telefon 033-152290!

Erfarenhet och nyfikenhet, det gillar vi…
…men framförallt en god film i soffan!