Dukskola för projektordukar

Vi har många olika typer av filmdukar och här har vi samlat några enkla tips i denna dukskola på vad som kan vara bra att tänka på innan köp!

Du som konsument skall ha en produkt som passar dej, dina behov och din budget! Vi vill hjälpa dej som lägger 10.000 kr på hela anläggningen och även du köper en projektor för 50.000 kr! Läs fundera och ring oss gärna om det är nåt du undrar över när det gäller dukar och hemmabio, vi hjälper alltid dej, oavsett fråga!

Läs dessa sidor och våra dukskolor ytterligare information – vi har en för hemmabio och en för kontor/konferensinriktad användning. Finns för nerladdning hittar du här Dukskola för hemmabio och Dukskola för offentlig miljö

Här nedan lägger vi ut texten från hemmabiodukskolan för dig som vill läsa direkt på skärmen:

 

Dukskola för hemmabio

Crown Electric Screen i fin miljö från Kingpin ScreensAtt skaffa sig en hemmabioanläggning med projektor och filmduk är riktigt roligt!
Däremot finns det många små beslut att ta, innan man sitter där i soffan och njuter av den lyxigt stora bilden. En del beslut är lätta medan andra är lite knepigare. Vi hoppas att denna guide skall svara på de flesta frågor som kan dyka upp gällande filmdukar.

Att välja format

Hur skall man välja format? Numera är det en rätt enkel sak, de flesta TV sändningar är i bredbild med 16:9-format (widescreen), det ”gamla” traditionella 4:3-format (video) är utspelat. Enda frågan som riktiga cineaster kan ställa sig är om man skall satsa på 2,35:1, det ”riktiga” bioformatet, men tänk på att textremsan kan hamna utanför bildytan!

Filmduk och Tv

De flesta som har projektor och filmduk hemma har också en TV, och – handen på hjärtat – nyheterna gör sig bäst på en vanlig TV. Däremot vill säkert de flesta titta på galor, sportsändningar och film på riktigt stor bild. Fundera igenom hur ert TV-tittande ser ut och vad som skulle kännas bra att se i större bild! Om svaret är film (utan text) och inget annat så känns formatet 2,35:1 givet.

TV-Spel

Men tittar ni mycket på TV och kanske spelar TV-spel, bör ni välja 16:9. För de flesta handlar hembio om 16:9-format. Enligt försäljningsstatistik för filmdukar för hemmabruk ligger fördelningen på ca 95/5 % med fördel för 16:9-formatet.

Varför maskning?

De flesta tycker det är skönt med en svart bård runt bildytan, det ger en bra kontrast och markerar bilden starkt. Dessutom har den en kvalitetsförhöjande faktor! Man lurar ögat att kontrasten i bilden är högre än vad den är, upp till 30 % bättre kontrastupplevelse.
Andra undrar varför skall man maska när man använder olika format hela tiden, en del i 16:9 och en annan i 2.35:1… För dessa finns möjligheten att köpa en helt omaskad (helvit) duk.

Svart baksida?

Filmdukar har antingen ljus baksida eller en baksida som är färgad, oftast svart. Anledningen till det svarta är att man vill ha så lite ljusgenomsläpp som möjligt. Inget ströljus skall komma till duken bakifrån, en kraftig svart baksida släpper inte igenom ljus. Opaciteten på våra dukar är minst 95%.

Samma format på duk och projektor?

Nu när ni valt ett format, köp en projektor vars bildpanel är av samma originalformat som den valda duken. Ha aldrig ett format på projektorn och ett annat på duken! Om du blandar format innebär alla inställningar en kompromiss. Om du köper samma format kommer du i alla fall ha ETT optimalt läge.

Hur stor duk skall jag ha?

De flesta som köper hemmabioanläggning tänker stort, vi vill ju att det skall kännas som på bio! Det är väl coolt med 2,5-3 meter bred bild, men får man plats med höjden? En bild på 3 meters bredd i 16:9-format är ca 1,7 meter hög, räcker takhöjden till då? Storleken skall kännas komfortabel att titta på, det enklaste sättet är naturligtvis att först köpa projektorn och efter det titta på ett par, tre filmer mot ett vitt lakan. Pröva lite olika storlekar och efter stund klarnar det vilken dukstorlek som är den optimala. Man skall inte behöva vrida på huvudet när man tittar på film. Här är ett annat exempel på storlek för duk på denna sida har du en kalkylator för hur stor duk du behöver vid olika avstånd!
För att få en grundläggande uppfattning om hur bred duk som anses lagom stor, kan man mäta avståndet från ögat fram till duken och halvera det värdet. Detta ger ett gott riktmärke för ”lagom” maxbredd på duken. Om man sitter ca 4 meter från duken så är en 2 meter bred duk ganska lagom, tvekar man tar man modellen större.

Hur högt skall duken sitta?

När man skall titta på film är det viktigt att ha en lämplig höjd på duken i förhållande till sittplatsens höjd. Viktigt är att bilden inte hamnar för högt upp, ett problem som aktualiseras speciellt i frågan om större dukar. En enkel grundregel är att det blir bekvämt om en horisontell linje från ögonen till duken hamnar ungefär 1/3-del upp från bildens nedre kant. Detta kan dock vara svårt om man har ett vanligt vardagsrum där möbler och övrig inredning ofta är i vägen. Om man placerar dukens nedre kant på 80-110 cm över golvet så får man en bra grundhöjd att laborera ifrån.

Hur mörkt behöver jag i rummet?

En projektorbild är mycket känsligare för ströljus än den vanliga TV:n. Det heter hemmabio och precis som ordet skvallrar handlar det om bio hemma. Och hur ljust är det i biosalongen? Det svarta i bilden är mörk på grund av avsaknaden av ljus! Har man lampor som lyser eller mycket ljusinsläpp så kommer detta att reflekteras mot duken och helt enkelt ge ”ljusare svart”. Om man har mycket stort ljusinsläpp kan bilden bli svår att se. Rekommendationen är att köpa en riktig mörkläggningsgardin. Dom är lite dyrare än en vanlig rullgardin men släpper inte igenom något ljus alls. Rummet blir becksvart även mitt på en sommardag om monteringen gjorts rätt.

Vad finns det för duktyper?

För hemmabruk är det i huvudsak tre typer av filmdukar som säljs: manuell-, eldriven- eller ramspänd duk. Vi skall gå igenom för- och nackdelar med de olika sorterna här:

Projektorduk från Kingpin Screens i cool miljöManuell duk

Manuella dukar är förmodligen den vanligaste duktypen, vi känner igen dem från skolan. De flesta är av ”rullgardinstyp”, den dras ner för hand och de låses på önskad höjd. Efter användandet rullas de upp av en fjäder. En bra lösning för många, dock kan det vara lite knöligt att få ner duken ifrån taket. Med skolans klassiska ”pekpinne” får man ned duken fint, frågan är bara var i vardagsrummet den har sin givna plats. Här kan du läsa mer om manuella projektordukar.

+ för manuella rulldukar

Enkel konstruktion
Prisbilliga

– för manuella rulldukar

Med tiden kommer dukmaterial som rullas få böjda kanter.
”Drag & släpp”-skador kan påverka duktyget
Utan ram kommer vågor med tiden, speciellt tydligt ju större dukar som används.

 

Motordriven projektorduk

En elektrisk duk fungerar på samma sätt som en manuell, förutom att man inte behöver dra ned duken för hand. Det finns motordrivna dukar med eller utan fjärrkontroll. En del eldrivna dukar kan kopplas samman med projektorn så att duken automatiskt körs ner eller upp när projektorn slås på respektive stängs av. Motordrivna dukar är normalt någon tusenlapp dyrare än en manuell duk. Här kan du läsa mer om motordrivna projektordukar!

+ för elektriska rulldukar:
Inget ”drag & släpp”, duktyget står sej bättre över tiden.
Bekvämt med knapptryck!

– för elektriska rulldukar:
Alla material som rullas kommer med tiden att få böjda kanter.
Utan ram kommer vågor med tiden, speciellt tydligt på stora dukar.

Ramspänd duk

Ramspända dukar är det givna valet om man kan ha ett dedikerat biorum, eller om man vill vara 100% säker på vågfri bild. Förutom här i denna dukskola kan du läsa mer ramspända filmdukar här!

+ för ramspända dukar
Inga vågor, någonsin!

– för ramspända dukar
Sällan att alla i familjen tycker att några m² vitt tyg i ram är snyggt hemma…

Vad händer om jag får vågor/böjningar i bilden?

Det som händer när man får vågor är att snabba panoreringar vid t.ex. biljakter kan kännas lite svajiga. I övrigt så är det inte många som upplever någon större irritation. Vill man slippa vågor helt och hållet är det en ramspänd duk som gäller.  Alla dukar som rullas upp får ”insvängda” kanter med tiden. Tillverkarna maskar därför gärna duken (målar en svart kant ca 2,5 – 10 cm i ytterkant). Då får man ”insvängningen” utanför den aktiva bildytan.

Vad säger denna dukskola om termen gain?

Gain är ett ord som fritt översatt till svenska betyder ”förstärkning”. Förr i tiden när man tittade på diabilder, super 8-filmer eller använde tidiga projektorer var lamporna inte så ljusstarka (lika med låg ansilumen).  För att få ett bra ”tryck” i bilden måste ljuset förstärkas på filmduken. Man tog då fram speciella dukar som reflekterade (och förstärkte) ljus mycket bra. Dukarna kunde förstärka ljuset så mycket som 2-3 gånger, vilket ledde till en ljusare bild. Nackdelen med att förstärka var att ljusa partier ibland helt enkelt blev för ljusa (utfrätta).

Med en sådan duk blir betraktningsvinkeln väldigt snäv. Ljusets reflektion fokuseras mot en tänkt mittpunkt framför duken. Detta gjorde att de som satt lite för långt ut på kanten i soffan fick en sämre bild. Nu för tiden är de flesta projektorer så ljusstarka att man inte behöver förstärka bilden alls. De flesta dukar har därför en gain på 1,0 – 1,1.
Det finns också dukar som har en ljusdämpande effekt, d.v.s. negativ gain. Ett exempel på detta är en del gråa dukar med en gain på 0,8. Duken reflekterar 20% mindre ljus än vad projektorn skickar ut. De flesta av dagens projektorer har en mycket hög ljusstyrka och samtidigt en hög kontrast och behovet av en ljusdämpande duk försvinner då. Gråa dukar var mycket populärt i mitten på 00-talet.

Hur funkar det med ansilumen?

Man mäter styrkan på ljus i enheten ansilumen, ju högre värde desto ljusstarkare projektor. Vi tar inte upp mycket mer om detta här i denna dukskola. Men vill du läsa mer om ansilumen gör du det här!

Andra dukmaterial

Det finns en uppsjö av andra dukmaterial med specialfunktioner. Vill du placera en högtalare bakom en filmduk skall du ha ett så kallat Acoustic duktyg. Dukväven har tusentals små hål som släpper igenom ljudet utan att det påverkar bilden nämnvärt. Exemplen är många men vi väljer att inte ta upp annat än ”mainstream”-produkterna här.

Hembio, vardagsrummet och respektive.

Det är inte alltid lätt att komma överens om vad som ska få komma in i vardagsrummet. Det räcker inte med att ha råd att köpa projektor och duk. Familjen och ens respektive vill kanske ha ett rum som också i övrigt fungerar. Sladdar, filmdukar, projektorer och dylikt skall helst inte synas eller åtminstone smälta bra in med övrigt möblemang. Av detta skäl kan det vara svårt att få in en ramspänd duk i ett normalt vardagsrum, och ärligt talat så är det inte så snyggt med ett par kvadratmeter vitt tyg mitt på väggen. Det är sällan man missar att se en sådan ”tavla”…
Välj att köpa snyggt designade produkter så kommer dom att passa bra in i ett modernt och välmöblerat hem. Du kan också välja varianten att ta en produkt som inte syns så mycket. En vit dukkassett som monteras mot taket smälter in och är ”osynlig” tills dess att duken rullas ut. Fundera igenom hur ni vill ha det hemma.

Att montera filmduk

Exempel på monteringsfäste för montering mot vägg (Ellipse Electric Screen)

Exempel på monteringsfäste för montering mot tak (Ellipse Electric Screen)

Nu är valet är gjort och filmduken skall monteras hemma. Det finns tre vanliga varianter för
upphängning av manuella och elektriska rulldukar.

Upphängning i filmdukskåpan med en ögla som monteras mot en krok. Kroken fästes i vägg eller tak. Om man vill ha ut duken en bit från väggen finns det speciella konsoler för detta ändamål.

Integrerade monteringfästen i ändarna på duken. Skruvas alltid i ytterkant oavsett bredd.

Justerbara monteringsfästen. Med dessa kan man först sätta upp fästena och därefter ”knäppa” fast duken. Placera fästen på valfritt avstånd från dukändarna, normalt 10-40 cm från ytterkant för bästa balans. Nästan alla Kingpins dukar har denna typen av fästen! Om du vill veta mer om Kingpin Screens och vår historia så kan du läsa om det här!

Hoppas att du haft nytta av denna dukskola, om du vill ha svar på fler frågor är du välkommen att ringa oss på 033-152290 eller maila till oss på info@kingpinscreens.com