Köpguide Projektordukar för hemmabio!

När man skall köpa en projektorduk är det många frågor som skall svaras på. Vi tänkte här guida via några olika frågeställningar och hoppas att det hjälper dig att komma fram till vilken produkt som just du skall ha! Under guidens gång kommer vi att tratta ned frågorna och på slutet skall du kunna välja mellan de produkter som stämmer bäst med dina önskningar!

Vilken typ av projektor, kortskjutande eller ”vanlig”?

Under många år så köpte nästan alla hembiofantaster en vanlig projektor som man monterar i taket 2-4 meter ifrån projektorduken. Har man en ”vanlig” projektor så kan man köpa nästan alla modeller, men INTE Short Throw Frame Screen! Vill du ha motordrivna dukar kan du välja mellan Crown Electric Screen, Blackline Electric Screen och Ellipse Electric Screen, kika på dukar i kategorin motordrivna projektordukar här.  Vill du köpa manuell duk så är det Lite Manual Screen, här ser du kategorin manuella projektordukar. Vill du ha en ramspänd duk så är det Velvet Frame Screen eller som gäller, se projektordukar i kategorin ramspända projektordukar här! Välj alltid 16:9-format för hembio!

Om man tänker sig att köpa en kortskjutande eller en ultra kortskjutande projektor så ställer detta lite andra krav på projektorduken, när man projicerar bilden så nära måste duktyget vara helt plant annars får man skuggor även från de minsta vågorna pga avståndet, dessa syns normalt inte om man projicerar bilden 2-4 meter ifrån duken. De dukar som passar bra till kortskjutande och ultra kortskjutande projektorer är Ramspända Projektordukar samt Tab Tensiondukar (Tab-dukar har vi på Kingpin Screens inte i sortimentet, men det finns ju andra märken…).

Inom ramspänt har vi tre modeller med lite olika funktion/design. Den ”vanliga” ramspända duken är vår Velvet Frame Screen som har en vit dukyta med 1,0 i gain och en svart ram som är klädd i sammet, den svarta ramen blockar ut allt ljus och förstärker kontrasten i bilden. Nästa modell är Design Frameless Screen som till skillnad mot förra modellen inte har någon synlig ram alls. Denna modell passar bra i rum där man vill ha en riktigt ren och minimalistisk design. Sista modellen vi har är en specialduk som ENDAST fungerar med kortskjutande och ultra kortskjutande projektorer, den heter Short Throw Frame Screen och denna har en specialfunktion som gör den väldigt speciell, det är en ALR-duk, Ambient Light Resistant står det för och betyder att duktyget blockerar ut ströljus från rummet. Lätt sagt så blir det bra bild med god svärta även i ljusare rum eller rum med belysning som spotlight mm. En grym duk, men den kräver en lite högre budget!

Nu vet du vilka typer av projektordukar du KAN köpa till din projektor!

ramspänd, Motordriven eller manuell projektorduk ?

Hur väljer man då vilken typ av duk som man skall köpa? Jo, det är ganska enkelt… Om man kan och vill ha en ramspänd projektorduk som alltid sitter uppe, då är det ur bildsynpunkt nästan alltid det bästa valet! Här vet vi att duktyget alltid är utsträckt och helt plant. Men i en del rum vill man inte ha en 3-4 kvm stor ram med vitt tyg i som alltid syns, då går man över på en upprullningsbar duk antingen manuell eller motordriven.

Manuella projektordukar är gjorda för att vara det mest ekonomiska valet, man slipper motor och elektronik som kostar pengar! MEN eftersom denna produkt också skall vara billig, då kapas det ofta lite ”hörnen”, man väljer ett billigare duktyg som har sämre bildegenskaper och kanske inte håller sig så plant som man kan önska…  Dessutom drar man ned duktyget för hand och man kan då få drag och släppskador pga av detta som också resulterar i ett duktyg som inte är så plant som man kanske tänkte sig!

Om man då går upp på motordrivna projektordukar vad får man då? I detta segment får man ofta lite bättre duktyget som håller sig planare över tid. Man får en motor som sänker ned duktyget och tar upp det efter avslutad film, men slipper då drag och släppskador. Och man får ett styrsystem som man kan också kan automatisera. Kingpin Screens Remote Control System KP300A kan du styra med handkontrollen, men har du en 12 volts trigger utgång på din projektor så kan du koppla ihop dessa och få en automatisk nedsänkning av duken när du startar projektorn och upphissning när du stänger av den. Utöver detta finns ett antal övriga funktioner för yttre styrning!

Efter detta stycke kan du välja vilken typ av projektorduk du ska köpa!

Hur stor duk skall du ha?

Denna punkten är lite personlig för vad man gillar eller inte, men i stort bör bildbredden vara ungefär hälften av avstånden som man sitter! Så mät hur långt du har från ögat till där projektorduken är tänkt att sitta och dela detta avstånd med två! För att ta ett exempel; du har 400 cm från öga till duk och då passar det bra med en duk där bildytan är 200 cm bred! Vid detta avstånd så blir bilden lagom stor för de flesta, sitter man mycket närmare än så, då kan man behöva vrida på huvudet för att läsa texten eller se alla delar i bilden och det blir obekvämt när man ser en film! Men en del har inga problem med detta förrän man kommer betydligt närmare! Vi vet av erfarenhet att många projektorduksköpare har 230 cm breda dukar på detta avstånd och det fungerar perfekt! Dessa siffror är ungefärliga, klicka här om du vill komma till vår kalkylator för optimal dukstorlek!

Nu vet du vilken storlek du skall köpa!

Lycka till med dina val! Om du vill ha mer hjälp får du gärna skriva till oss i chatten på sidan, ringa oss på 033-152290 eller maila på info@kingpinscreens.com