Projektor avstånd till duk

Hur stor bild man vill ha när man tittar på film är rätt så individuellt! Men det finns riktlinjer där de flesta tycker att det blir bekvämt. Det de flesta upplever som mest rätt är när dukens bredd är hälften av det avstånd där de sitter och tittar. Sitter man exempelvis 4 meter ifrån väggen bör duken vara cirka 2 meter bred. En del vill sitta närmare för att verkligen få hela bilden i synfältet! Dock är de generella måtten utprövade för att man inte skall behöva flytta ögat över bilden utan att få med allt utan en flackande blick!

Hur långt ifrån skall då projektorn sitta från duken? Ja, det är är tyvärr olika beroende på vilken projektormodell man använder. Så kolla i specifikationerna för din projektor. Men generellt brukar projektorn sitta ungefär där du själv skall sitta fast en bit upp i taket! Så vid 2 meters bild, så placeras projektorn 4 meter ifrån! Men som sagt det är olika på alla projektorer! Och är den en kortskjutande projektor så placeras den ofta 40-80 cm ifrån duken!

 

Storlek på bild

Ett enkelt sätt att prova vilken storlek du bör ha på din duk, är att projicera bilden mot väggen där du skall sätta duken. Montera upp ett vitt lakan och känn efter vad som passar dej och dina nära bäst! Utgå ifrån riktlinjerna och justera lite upp och ned i storlek. Om du hamnar väldigt långt från riktlinjerna skall du tänka på att det kan bli jobbigt för kompisar som kommer på besök… Men hemmabio skall vara stort och vi ser att storleken på bild blir större för varje år, det hänger ihop med vilken ljusstyrka och kvalitet som projektorerna kan leverera!