Projektor avstånd till duk

Drag för avstånd, öga till duk (gäller hemmabio)

Bioduk
84" 97" 114"
104 cm 121 cm 142 cm
184 cm 214 cm 252 cm
0 meter 4 meter 8 meter

Bildstorlekskalkylatorn ovan använder du för att räkna ut din optimala bildstorlek samt minimi- och maxstorlek på bilden för din projektorduk. Dra pricken på strecket åt höger eller vänster för att ange avståndet du har från positionen för ditt öga fram till projektorduken. När du ”dragit” fram ditt mått blir du presenterad tre olika värden, första siffran är minimistorlek du kan ha på filmduken, andra siffran (som presenteras större) är sweetspot och detta är den optimal bildstorleken, tredje siffran är maxstorlek på duken. Denna kalkylatorn gäller för hemmabio i 16:9-format.

BIldstorlek

Hur stor bild man vill ha när man tittar på film är rätt så individuellt! Men det finns riktlinjer där de flesta tycker att det blir bekvämt. Det de flesta upplever som mest rätt är när dukens bredd är hälften av det avstånd där de sitter och tittar. Sitter man exempelvis 4 meter ifrån väggen bör duken vara cirka 2 meter bred. En del vill sitta närmare för att verkligen få hela bilden i synfältet! Dock är de generella måtten utprövade för att man inte skall behöva flytta ögat över bilden utan att få med allt utan en flackande blick! Detta är vad som gäller för projektor – avstånd till duk!

Hur långt ifrån skall då projektorn sitta från duken? Ja, det är är tyvärr olika beroende på vilken projektormodell man använder. Så kolla i specifikationerna för din projektor. Men generellt brukar projektorn sitta ungefär där du själv skall sitta fast en bit upp i taket! Så vid 2 meters bild, så placeras projektorn 4 meter ifrån! Men som sagt det är olika på alla projektorer! Och är den en kortskjutande projektor så placeras den ofta 40-80 cm ifrån duken!

 

Storlek på bild

Ett enkelt sätt att prova vilken storlek du bör ha på din duk, är att projicera bilden mot väggen där du skall sätta duken. Montera upp ett vitt lakan och känn efter vad som passar dej och dina nära bäst! Utgå ifrån riktlinjerna och justera lite upp och ned i storlek. Om du hamnar väldigt långt från riktlinjerna skall du tänka på att det kan bli jobbigt för kompisar som kommer på besök… Men hemmabio skall vara stort och vi ser att storleken på bild blir större för varje år, det hänger ihop med vilken ljusstyrka och kvalitet som projektorerna kan leverera!

 

Ju längre avstånd, desto sämre tryck!

När man drar upp en bild till största möjliga storlek, då skall man också vara medveten om att man sänker ljusstyrkan på varje enskild kvadratcentimeter. Om projektorn levererar 2000 ansilumen på en 90″ bild. Så kommer samma ljusstyrka ”spridas” ut på den större ytan. Och en ytan blir väldigt mycket större snabbt vid större duk. En 90″ duk är 200 x 112,5 cm, vilket gör 2,25 kvm. En 117″ duk är 260 x 146,3 cm, vilket gör 3,8 kvm. Så 30% högre tum-storlek ger nästan 70% större yta.

Om vi har 2000 ansilumen på 2,25 kvm, då har vi 888 ansilumen per kvm. Räknar vi om det på 3,8 kvm så har vi 526 ansilumen per kvm. Vilket är ca 40% lägre ljustryck per kvm! Så den projektorn ni testat och sett hur bra den lyser på en 90″ bild kanske inte är alls har lika bra på en större duk!

Vill du läsa mer om ämnet så har vi filmduksskola, köpguider mm här på hemsidan!

Våra projektordukar:

Här hittar du alla våra projektordukar: Alla projektordukar.

Vill du komma direkt till våra Motordrivna Projektordukar så klickar du här.

Här kommer du direkt till våra Manuella Projektordukar.

Direktlänk till våra Ramspända Projektordukar hittar du här.