Projektorduk Motordriven

De flesta filmdukar som monteras upp i svenska hem eller i offentlig miljö är en motordriven variant. Det är en bra lösning om man vill kunna använda väggytan till annat än att ha en fast duk med ett par kvadratmeters vit yta synligt! Projektorduk motordriven finns i många olika kvalitetsnivåer. Man kan säga att kvalitén skiljer sig kraftigt på fyra områden; Dukkassetten, motorerna, duktyget och styrsystemet. I övrigt kan det skilja en del, men dessa fyra områdena är de stora och dyra delarna som kan skilja sig åt. Vi går igenom de olika delarna nedan, men först vilka olika motordrivna dukar vi har på Kingpin Screens:

Kingpins olika motordrivna projektordukar

Vi har fem olika dukar med motordrivning i vårt sortiment som du kan läsa om på respektive produktsida, men lite kort info kommer här:

Crown Electric Screen passar bäst till hemmabio och finns i storlekar från 210-270 cm bredd (90″, 104″ samt 117″).

Ellipse Electric Screen är gjord både för offentlig miljö och hemmabio och finns i storlekar från 210-300 cm bredd (90″, 104″, 117″ samt 131″)

Blackline Electric Screen är gjord främst för hemmabio och finns i storlekar från 210-300 cm bredd (90″, 104″, 117″ samt 131″)

Inceiling Electric Screen är gjord för offentlig miljö för inbyggnad i innertak och finns i storlekarna 210 och 240 cm bredd. Helvit dukyta.

Big Size Screen är gjord för offentlig miljö som aulor, idrottshallar mm, finns i storlekarna 4, 5 och 6 meters bredd. Helvit dukyta.

Här kommer du till kategorin Motordrivna Projektordukar och kan läsa mer om alla produkter där!

Vi säljer också demo/service ex av dukarna och då kommer man undan med ungefär 50 % av ordinariepriset, du hittar alla demo/service ex här!

Filmduk för inbyggnad i tak för projektor, miljöbild i konferensrum, från Kingpin Screens
Inceiling Electric Screen från Kingpin Screens

Dukkassetten på projektorduk

Detta är den första direkt synliga delen på duken. Köper man en billig filmduk så är det ofta en bockad plåt med enkla pressade plåtändar som står för styvheten i kassetten. Då är det svårt att göra en riktigt snygg lösning eftersom man skall klara att bocka i alla vinklar för att få det snyggt. På King pin har vi valt att strängspruta våra kassetter i aluminium. Då kan man göra vilka former och designer som man vill. Stabiliteten i materialet är också högre (och blir högre om du har tjockare gods) vilket gör att en aluminiumkassett klarar längre spännvidd utan extra upphängning. Projektorduk motordriven är snällare mot duktyget än en manuell duk, då man drar den upp och ned för hand. Vi har jobbat en hel del med designen ihop med en industridesigner för att få snygga produkter, läs mer om det här!

Motor till projektorduk

Motorerna till projektordukarna är en viktig beståndsdel. Vi jobbar med samma typ av motorer som man har i markiser. Dessa motorer är extremt tåliga. Dessutom är dom enkla att ställa in när man skall bestämma hur långt ut duken skall gå till övre respektive nedre ändläge. Med medskickade justermejseln ställer du längden med millimeter precision. Den andra varianten på motor är små enkla synkrona motorer, samma typ som vi hade i våra första dukar för 15 år sedan, se ES motorn här! Denna typ av motor gick vi ifrån 2006. Detta på grund av att kvaliteten inte riktigt överensstämmer med hur vi vill jobba. Många av dessa motorer är utbytta och dom gick helt enkelt sönder lite för enkelt!

Duktyg till projektorduk

Detta är den delen som kostar mest pengar i en filmduk. Här kommer kvalitetsskillnaden märkas tydligast för dig som konsument. Det finns grovt räknat tre lösningar för duktyger: PVC-material, PVC med polyesterbas eller PVC med glasfiberbas (det finns fler varianter men dessa tre är de vanligaste). Köper man en filmduk med rent PVC material så kan det se bra ut direkt från start. Men efter tid så kan det töja sig och duken blir helt enkelt längre, oftast använder man denna typ till ramspända dukar där de passar bäst.

Sedan har vi PVC med polyesterbas. Denna variant används på de prisbilligare dukarna när man vill ha nåt som funkar okej och inte får kosta. Här finns en inre bas som man belägger med PVC på bägge sidor och duken blir stabilare än föregående variant. Men polyester är inte nåt superstabilt material som ni säkert vet, med tiden kan det bli vågor i duktyget som irriterar vid filmvisning. Därför använder vi uteslutande PVC med glasfiberbas i våra rulldukar. Detta gäller både för manuella och motordrivna filmdukar, dessutom är det en tätvävd glasfiber som armerar upp pvc:n!

Styrsystem till projektorduk motordriven

Sista delen som är värt att fundera lite på är hur man vill kunna styra filmduken. De flesta tillverkare skickar med en enkel RF-styrning och det är gott nog för en del. Men om man vill bygga en lite smartare styrning så finns många fina lösningar för detta. Till din Kingpin duk så ingår alltid ett avancerat styrsystem i priset. Gäller alla projektordukar förutom Big Size Screen som används i aulor mm.

Vårt styrsystem heter KP300A och innehåller en styrbox och en handkontroll. Den medskickade fjärrkontrollen använder RF. Men du kan kan använda en multifjärrkontroll med IR också. Då du kan programmera upp vår kontrolldosa med vilka IR-signaler som du behöver (eller använda våra default koder). Det finns också en ingång för 12-volts trigger som är en styrning som många projektorer har utgångar för! Om du ansluter till den så blir det en automatiskt styrning. När projektorn startas så går duken ned, och när projektorn stängs av så går duken upp. Du behöver inte göra något. Har du ett externt styrsystem till konferensrummet eller din hemmabio så har vi ingång för Line IR. Detta stödjer de flesta systemen. Och sista delen är en Contact Closure lösning. Om behöver det, vet du vad det är ;-)

Projektorduk motordriven med cable management

På baksidan av KP300A:n finns ett cabel-management-system. Där du kan placera sladdarna åt olika håll för att göra snygga installationer. Vill du ha dosan med sladdarna till höger så placerar du dom i höger utgång. Vill du ha åt andra sidan fungerar det också eller bägge sladdarna uppåt för placering ned från innertak! Snyggt enkelt och fiffigt!