r

Ramspänd projektorduk, vad finns?

När du skall bygga en hemmabioanläggning med ett dedikerat hembiorum så är en ramspänd projektorduk helt given. Detta är helt enkelt proffsens val! Anledningen till detta är att duktyget ALLTID är optimalt. Du får inga vågor vad som än händer och detta är den enda duktypen som kan garantera detta… Okej då, Tab Tensiondukar är nästan lika bra… Uppbyggnaden av en duk som denna är att du har en ram i stål eller aluminium.

Kingpin Screens ramspända projektordukar har den lite mer exklusiva aluminiumramen. Ramen på våra dukar är normalt klädda i svart sammet. Många tillverkare målar ramen svart färg, men då har man risk att få reflektioner i bilden och det är inte önskvärt. Vi klär ramen med svart sammet och då ”äts” ljuset upp av textilen och reflektioner uteblir. Och det som händer då är att den svarta ramen blir ”mörk” svart och det får bilden i bildytan att synas extra bra. Då lurar vi ögat så att kontrasten i bilden upplevs högre än vad den verkligen är! Det är en av denna anledningarna till att TV apparater traditionellt har sett ut dom dom gjort!

Olika varianter på ramspänd projektorduk

Inuti ramen spänner vi upp ett duktyg upp som reflekterar projiceringen från projektorn. Dessa duktyg finns i lite olika varianter med olika egenskaper. Den vanligaste typen är en vit neutral yta och detta har vi i vår modell som heter Velvet Frame Screen. Duktyget klarar en 4K upplösning och levererar ett mycket bra resultat. Denna duk fungerar i konferensrum, vardags rum och i dedikerade hemmabiorum.

Ramspänd filmduk i snyggt biorum från Kingpin Screens

En annan modell som vi för är en specialduk för kortskjutande projektorer. Här kan ni läsa ett reportage om fördelar och nackdelar med denna typ av projektorer. Men kortfattat är dom enkla att installera då det räcker med att ställa projektorn på en tv-bänk. Sen kopplar man in el- och bildsladdarna samt hänger upp en duk på väggen. Många av de kortskjutande projektorerna har högtalare i sig vilket gör att du inte behöver ansluta extern ljudanläggning. Vår modell av denna duk heter Short Throw Frame Screen (SFS) och är identiskt med Velvet Frame Screen (VFS) när det gäller ramen. VFS-duken fungerar också bra till kortskjutande projektorer men SFS-duken har ytterligare en dimension när det gäller finesser…

Specialduk för ljusa miljöer

Den stora skillnaden här är att duktyget på Short Throw-duken är anpassad för att klara ljusa miljöer. Dessutom är den fantastisk på att hantera ströljus rakt mot duktyget! Uppbyggnaden av duktyget kan liknas vid snedstående lameller. Lamellerna släpper in ljus från snäv vinkel och stänger ute ljus från övriga vinklar! Så när du har ett rum som är svårt att mörklägga eller att du vill ha spotlights nära duken utan att de stör, då har du kommit rätt!

Ramspänd duk utan synlig ram

Vår sista variant av ramspänd projektorduk är Design Frame Screen som är en ramlös ramspänd duk, hur konstigt det än låter… Ramen är på insidan och duktyget spänns över den till baksidan. Där spänner du duktyget och får en cool edgeless duk att hänga upp. Mycket snyggt i offentliga miljöer, museum eller där Du vill överraska med bild på en ”osynlig” yta. Alla upphängningsbeslag är dolda för att skapa en känsla av svävande duk i rummet, funkar bra för både offentlig miljö och hembio! Här ser du alla dukar inom kategorin ramspända projektordukar!