Hur funkar det med Format?

De vanligaste dukformaten är 16:9, 4:3, 16:10 och 1:1, där siffrorna motsvarar bildrutans bredd i förhållande till dess höjd. En enkel tumregel är att dukens format bör vara samma som projektorns bildpanel.

16:9 är widescreen och formatet som de flesta TV-apparater (och DVD-filmer) använder. Vi har 16:9-formatsdukar i kategorin motordrivna projektordukar, ramspända projektordukar och manuella projektordukar.

16:10 det nya formatet för kontorsprojektorer som också används på de flesta bärbara laptops. Vi har 16:10-formatsdukar i kategorin motordrivna projektordukar, ramspända projektordukar och manuella projektordukar.

4:3 är det gamla TV-formatet som även många datorer använder (bland annat till Power Point-presentationer). Vi har inga projektordukar med detta formatet längre.

1:1 används mest till OH-projektorer och en del datavisningar samt installeras vanligen i konferensrum. Vi har 16:9-formatsdukar i kategorin motordrivna projektordukar och manuella projektordukar.

2,35:1 är formatet på riktig biofilm, riktigt bred bild med låg höjd. Vi har inga projektordukar med detta formatet längre.